Willy Fog na cestě kolem světa

Jeden z nejlepších animovaných seriálů se musel rozhodně objevit i v naší sekci...

Možná si ještě někteří z vás pamatují legendární Vegu a Magion, pořady, které běžely na Československé, později České televizi. Každé úterý a čtvrtek mimo jiné pravidelně nabízely pohádky nebo hrané či kreslené seriály. Jedním z nich byl i Willy Fog na cestě kolem světa.

Seriál je postaven na románu Julese Verna, který vypráví o Willy Fogovi, pravém džentlmanovi z Londýna. Ten pravidelně navštěvuje jeden místní snobský klub, kde se scházejí členové smetánky, aby si zahráli kulečník nebo probrali zajímavé události poslední doby. Nejnovější událostí na přetřes je zpráva, kterou napsal novinář Ralph. Podle něj lze díky moderní technice obcestovat svět za méně jak 3 měsíce!

Zatímco Fog a vážený a uznávaný lord Guinnes zastávají názor, že cestu lze uskutečnit už za 80 dní, ostatní členové klubu tomu nevěří a celé je jim to k smíchu. A tak je uzavřena sázka. Willy se opravdu pokusí obcestovat svět za 80 dní, a to spolu se svými přáteli - Barnabášem a Čikem. Pokud to dokáže, získá 20000 liber. Pokud to ovšem nezvládne, o stejnou sumu přijde. Nikdo však netuší, že Sullivan, než aby prohrál, vyšle za Willym sabotéra Chidlinga. Scotland Yard navíc Foga podezřívá z loupeže 55 000 liber v londýnské bance, a tak za ním vyšle dva nemotorné detektivy Dixe a Balyho, kteří ho mají za každou cenu zadržet.

Ten seriál je fajn. Hezká animace, slušný příběh i dialogy, perfektní hudební doprovod. Jen těch záporáků je tam nějak moc :) Chidlinga jsem opravdu ze srdce nesnášel, navíc jsem se ho v hodně útlém věku bál, kvůli jeho charakteristickému zablýsknutí oka. Infarkt mi ovšem málem přinesl díl, v němž měla být podle starého pravidla obětována Romy, kterou sice na poslední chvíli hrdinsky zachránil Barnabáš, ale později si jí nabrnknul Willy. Takže - až to budou dávat v televizi (shodou okolností už tuhle sobotu, brzy ráno na ČT1), nezapomeňte se dívat. Je to fajn retro, navíc s výborným dabingem Viktora Preisse nebo pánů Brudera, Postráneckého a Klapky.

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Willy Fog na cestě kolem světa

(Willy Fog Travels Around the Earth)

Režie: Luis Ballester Bustos, Fumio Kurokawa

Další články v kategorii