Matt Damon

Herec s finskými kořeny se narodil v Bostonu 8. října 1970. Po rozvodu rodičů se s matkou přestěhoval do amerického Cambrige, kde se později seznámil s Benem Affleckem. Na škole se Damon začal věnovat divadlu a svou hereckou kariéru u filmu odstartoval roličkou ve snímku Mystic Pizza v roce 1988.

Studium na Harvardu nedokončil a začal se věnovat herectví naplno. Následovalo několik epizodních rolí, ale větší pozornost na sebe Matt Damon upoutal v roce 1996, kdy si zahrál ve válečném dramatu Odvaha pod palbou. V něm přesvědčivě ztvárnil drogově závislého vojáka (pro tuto roli shodil 20 kg).

V roce 1997 si Damon zahrál ve snímku Kevina Smithe Hledám Amy, ve kterém ztvárnil hlavní roli Mattův blízký přítel a spolupracovník Ben Affleck. Damon se ve stejné době dobře uvedl také v Coppolově Vyvolávači deště. Dosud největší rovněž Damonův profesní úspěch  se dostavil také v roce 1997, když zabodoval s filmem Dobrý Will Hunting, který natočil Gus Van Sant podle Damonova a Affleckova původního scénáře. Damon si ve filmu zahrál hlavní roli a snímek získal devět nominací na Oscara, včetně nominace pro Damona za herecký výkon. Herecké duo nakonec za svůj scénář Oscara získali. Díky tomuto úspěchu se oba okamžitě stali hollywoodskými prominenty a vyhledávanými herci. Čas však ukázal, že Damon má více hereckého citu, než jeho kolega, který naopak v posledních letech dokazuje, že je zdatnějším filmařem než hercem.

V roce 1998 obsadil Steven Spielberg Damona do válečného velkofilmu Zachraňte vojína Ryana a ve stejném roce se objevil také po boku Edwarda Nortona v dramatu Hráči. Následovala další role u Kevina Smithe, tentokrát ve filmu Dogma, kde si Damon zahrál opět společně s Affleckem. V roce 1999 ztvárnil Damon také titulní roli v thrilleru Talentovaný pan Ripley, kde dokázal, že mu není cizí ani padoušská poloha.

Na začátku nového tisíciletí byl už Damon etablovaný a obsazovaný herec, který ročně zvládl hrát až v pěti filmech. V té době se jednalo například o vedlejší roli ve filmu Guse Van Santa Osudové setkání a Damon si také zahrál v Legendě o slavném návratu režiséra Roberta Redforda. Damon navíc nadaboval několik animovaných postaviček ve filmech jako Titan A.E. nebo v kreslené verzi Smithových Clerks.

V roce 2001 se Damon opět mihl ve filmu svého přítele Kevina Smithe Jay a mlčenlivý Bob vrací úder.  V tomto roce však přišla mnohem důležititější role pro Damonovu hereckou kariéru. Jednalo se o roli ve hvězdně obsazeném snímku Stevena Soderbergha Dannyho parťáci, ve kterém předvedl, že právem patří mezi současná herecká esa.

Damonovi pomáhal k atraktivním rolím nejen talent, ale také stále chlapecký vzhled, který jej předurčoval k poměrně stereotypním postavám umírněných sympaťáků (výjimkou byl Talentovaný pan Ripley). To se zásadně změnilo v roce 2002, kdy našel své místo v akčním filmu, když se stal Jasonem Bournem ve filmu Agent bez minulosti, který se rozrostl v úspěšnou trilogii (resp. tetralogii, ale zatím poslední díl byl natočen bez Damona v hlavní roli). Ve stejném roce se objevil také ve Van Santově filmu Gerry, kde si zahrál s Caseym Affleckem a podílel se také na scénáři.

Damonova herecká kariéra byla úspěšně rozjetá, hrál v pokračování Dannyho parťáků, zahrál si s Heathem Ledgerem v Kletbě bratří Grimmů a na stranu záporáků se přiklonil ve Scorseseho Skryté identitě, kde bravurně ztvárnil Colina Sullivana, padoucha infiltrujícího se na vysoké místo speciálních policejních jednotek. V roce 2009 na sebe Damon upozornil ve snímku Clinta Eastwooda Invictus: Neporažený, ve kterém si zahrál kapitána jihoafrického rugby týmu, Francoise Pienaara. Za svůj výkon byl nominován na Oscara. Ve stejném roce hrál hlavní roli v Soderberghově filmu Informátor!, v němž dokázal přesvědčivě ztvárnit poměrně nesympatickou postavu, která výrazně vybočuje z jeho dosavadních rolí.

V roce 2010 přišla role v opěvovaném snímku bratří Coenů Opravdová kuráž a ve válečném filmu Petera Greengrasse Zelená zóna, který je někdy označován jako pokračování bourneovské série. O rok později si Damon zahrál například v příjemné romantické sci-fi Správci osudu, v Soderberghově žánrové hříčce Nákaza a v překvapivě úspěšném rodinném filmu Koupili jsme ZOO.

V roce 2012 si Damona do svého filmu Promised Land opět obsadil Gus Van Sant. Letos Damon exceloval snímku Stevena Soderbergha Liberace!, kde skvěle ztvárnil homosexuálního partnera slavného performera v podání Michaela Douglase. Aktuálně můžeme Damona rovněž obdivovat v Blomkampově sci-fi Elysium, kde se objevil po boku Jodie Foster.

Damon mezi skandály vyhledávající/vytvářející celebrity. Randil s Minnie Driver nebo Winnonou Ryder, ale nakonec se v roce 2005 oženil s barmankou Lucianou Bozán Barroso, se kterou má čtyři děti (nejstarší dvě dcery jsou Damonovy nevlastní). Herec se také aktivně angažuje v rozličných charitativních organizacích.

Matt Damon by se měl brzy objevit v dlouho připravovaném sci-fi filmu Terryho Gilliama The Zero Theorem a spekuluje se rovněž o jeho návratu do bournovské série, což by nepochybně fanoušky velice potěšilo.

Michala Benešovská

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.