Zabij, nebo budeš zabit

Deset vězňů bojuje ve zvrácené ostrovní reality-show o život a o svobodu. Wrestler Steve Austin a Vinnie Jones v hlavních rolích nového akčního filmu.

To, že se nám právě dostal do rukou nový akční thriller The Condemned skvěle doplňuje současné vysílání TV Prima, která po krátké pauze opět rozjela svoji reality show Vyvolení. I tady jde totiž o šmírování a vydělávání peněz na tom, že se lidi dívají na běžné problémy ostatních. I když The Condemned nabízí trochu více, než to.

Televizní produkční Ian Breckel (Robert Mammone) dostane geniální nápad. Pečlivě vybere ty nejdrsnější vězně odsouzené k trestu smrti a shromáždí je helikoptérou kamsi na ostrov v Tichém oceánu. Zatímco se se svým štábem ukryje na jednu část ostrova, na tu druhou nainstaluje stovky kamer a vrtulníky tam pošlou jeho desatero vězňů. Jejich cíl je jasný. S bombou přimontovanou důmyslně ke kotníkům se musí do třiceti hodin navzájem pozabíjet a ten jediný, který přežije dostane svobodu. Není tohle motivace jako kráva?

Vývoj filmu The Condemned byl sponzorován wrestlingovou federací WWE a proto se nikdo nemůže divit, že se v hlavní roli sympatického zabijáka objeví bývalý vrcholový wrestler, Steve Austin. V roli hlavního klaďase byste jej určitě nečekali, ale samotného mě překvapilo, jak obstojně umí hrát a důstojně se vyrovnává Vinniemu Jonesovi, jenž zde ztvárnil negativního vězně, Ewana. V dalších rolích už nikdo příliš známý není, ale rozhodně potěšitelný je několikaminutový vstup Nathana Jonese, rovněž wrestlera, jinak známého jako toho obrovitého válečníka, kterému Brad Pitt zasekne v úvodu Tróje kopí do krku. Na herecký ansábl si tedy rozhodně nelze stěžovat. I ten Austin, kterého jsme při sledování trailerů chtěli nahrazovat Vinem Dieselem, nám nakonec přišel jako výborná volba.

Dobře, herci jsou drsní a role jim sednou, ale co zmůžou, pokud nemají v zádech svižnou režii a alespoň průměrně držící scénář? Režisérskou židli obsadil téměř neznámý mladý Scott Wiper, který se částečně podílel i na příběhu. Pro Wipera je The Condemned teprve druhým velkým filmem a zároveň prvním, kde neztvárnil i hlavní roli. Jeho předchozí kus, Nejlepší způsob jak zemřít, jsme neviděli a proto byl pro nás tento Američan velkou neznámou. Svoji práci každopádně zvládl tak, jak jsme předpokládali a vede téměř dvouhodinový příběh k očekávanému finále. Pár záběrů ovšem určitě stojí za pozornost a pěstní souboje mezi Austinem a někým dalším mají nesporně své velké kouzlo.

Celý děj je předvídatelný a jen co Austina vypustí na ostrov, čekáte, kdo jej přepadne, s kým se bude rvát a komu naopak prokáže nějakou službičku. Důležité na tom však je, že i přes poněkud delší stopáž (100 minut je v těchto případech opravdu dost) si film udržuje tempo a občas dokáže diváka překvapit zajímavým vizuálním nápadem nebo právě Nathanem Jonesem, který zde má výhradně bitkařskou roli. Za jeden z těchto nápadů považuji například scénu, kdy členové štábu vyhazují vězně z kabiny vrtulníku. Má to vtip, šmrnc i svoji brutalitu.

Tento stav bohužel netrvá věčně a umělé vtěsnaní Austinovi milující manželky, vyšetřování FBI a hlavně vnitřní rozpory uvnitř štábu příběh často až příliš zklidňují a například scéna, kdy se hlavní hrdina (Austin) vkrade do štábní věže, zavolá své ženě a za pár minut je zpátky na druhé straně ostrova působí až nechtěně směšně. Jenomže to k podobným filmům patří a navíc zde to dokonale párují scény, kde jsou Vinnie Jones a Steve Austin na plátně společně. Alespoň první z této dvojice má totiž charismatu na rozdávání a když se k nim občas připlete šikmooký Masa Yamaguchi, který se ctí ke svému původu skvěle ovládá bojová umění, je o zábavu postaráno.

Ani mi protentokrát nevadilo, že hrdinové každou minutu necedí rádoby drsné hlášky a nechávají za sebe často mluvit své pěsti. The Condemned totiž není akční film typu Zastav a nepřežiješ, u kterého se kromě mlácení často popadáte za břicho a oceňujete nadsázku, ve které je snímek natočen. Zde je vše myšleno vážně a vám nezbývá než vypnout a užívat si ostrovních jatek. Pokud jste ochotni na to přistoupit, najdete styl i špetku oddechové zábavy.

Jak by řekl Jiří Krampol – šmírování je mi odporný. The Condemned ale nabízejí poněkud jinou zábavu nežli Vyvolení a na středeční podvečer, kdy se vám nechce přemýšlet nad dialogy a toužíte po oddechu nad něčím svižným a relativně zábavným, nabídnou několikanásobně větší zábavu. Okem diváka, pro kterého podobné příběhy nejsou je to však jen ztráta času.

Daniel Krásný
Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Zabij, nebo budeš zabit

(The Condemned)

Režie: Scott Wiper

Další články v kategorii