War

Jason Statham a Jet Li. Dvě ikony akčního filmu se setkávají v drsném thrilleru War. Přesvědčil nás o kvalitách této dvojice?

Brečím, jako kdyby mi někdo rozšlapal drahou hračku dovezenou z Ameriky, na které by se malý Arnie transformoval na nákladní vůz s nablýskanými zpětnými zrcátky. Nebo ne, pláču ještě víc. Vzali mi totiž dva akční bohy, slili je do jednoho nadupaného filmu a vyplivli mi je, jako kdyby se půl roku nemyli a nechodili každý den poctivě makat do posilovny. Jet Li, asiat, ze kterého jde snad největší strach a Jason Statham, ten nejdrsňáčtější herec, jenž pobíhá po hollywoodských pláních, se dali dohromady a za pomoci režiséra hiphopových videoklipů, Philipa G. Atwella, natočili ten nejhorší akční film roku. A proto, dámy a pánové, tak strašně pláču.

Na akční krimi War se v kuloárech i pisoárech čekalo s pořádnými nadějemi. Vždyť Jason Statham a Jet Li je spojení ostré jako břitva. První z nich zde hraje roli Jacka Crawforda, amerického policisty, kterému fantom podsvětí, Rogue, zabije parťáka s celou jeho rodinou. To je samozřejmě pro přátelské svazky čin naprosto neúnosný a proto se Rogue (Jet Li) nesmí divit, že když po třech letech o sobě dává znovu vědět, Jack si jej bere okamžitě na mušku. A válka mezi dvěma muži tímto začíná…

Lidově řečeno, každý čekal, že se tam Jason s Jetem budou „nahánět“, pro sprostá slova se nebude chodit daleko a kulky budou hlavně opouštět s pořádnou vizuální pompou. A ono je všechno nakonec jinak. Stathamova postava je zde přemačkána. Tedy, abyste to pochopili, Jason zde vystupuje pomalu jako karikatura na role, které si zahrál v Kurýrovi, Cranku a dalších jeho známých akčních filmech. Tváří se tu moc kamenně, hraje až příliš arogantního kreténa a prostě jeho konání je naprostým opakem sympatického hrdiny, na kterého jsme od něj zvyklí.

Jet z toho vychází o něco lépe, ale jeho postava je zase ve War mnohem komplexnější. Zatímco policajt Statham rozjíždí naprosto klasické vyšetřování a od jeho postavy se nedočkáte větších zvratů, záporák Jet Li jich tu má naopak nespočet a jeho pendlování mezi šéfy jednotlivých triád a neustálé záměny jeho věrnosti vás doopravdy zaměstnají po celou stopáž filmu. Co si ale budeme nalhávat, příběh a vývoj postav je u War snad tím druhým nejhorším aspektem. Zápletka se zabíjením plastických chirurgů a nakonec i závěrečná snaha o šokování diváka prostě šumí kamsi do ztracena. Pan scénárista se zde opravdu nepřekonal (a možná, že se ani nesnažil).

Tím největším kamenem úrazu a naprosto nejslabší článek War jsou ovšem akční scény. Ty nejenže jsou natočeny nezručně a neoriginálně, především je jich tady málo. Honička na motorkách je vyloženě směšná a kdejaký díl z Kobry 11 ji hravě strčí do kapsy, z přestřelky Jeta a Jasona z poloviny filmu si zpětně nepamatuji ani jeden zajímavý záběr a v okamžiku, kdy člověk očekává bombu na závěr, mu Atwell nakonec připraví jen scénáristický a děravý plivanec, který zaslouží nakopat pořádně do mezinoží.

War ovšem pokulhává naprosto ve všem. Velice obskurní je taky role Luise Guzmána, u které do poslední chvíle přesně nevíte, co od ní vlastně očekávat. Jason Statham hraje pořád stejně, Jet Li v podstatě také a ať prohledávám režisérovi rukávy do hloubky, nevidím v nich ani jedno eso. Občas se sice snaží o jakýsi laciný vtip, který by vážnou notu filmu trochu oživil, ale z úst Jasona není vtipný a spíše jen posiluje jeho nabubřelé libido.

Snad jediná dobrá scéna ve filmu byla, když si Jason vyfotil v garáži číslo 12 Jetův obličej na mobil. Docela bych se pousmál, kdyby tato scéna byla dále nějak ve filmu rozebírána. Nikoliv. Všechny nakousnuté dějové odbočky jdou naprosto mimo, což je škoda a znovu se na War koukat nejspíš nedonutíte. Totéž platí i o nevýrazné hudbě, která stejně jako podivně našedlý obraz působí velice zastarale a v moderním akčním filmu skoro až nepřípadně.

War je špína. Film, který měl podruhé spojit Jeta Li a Jasona Stathama je nakonec jen chabou báchorkou o gangsterské pomstě, na které se dají hledat pozitiva jen velmi obtížně. Příšerný děj, nemoderní akční scény, absence jakéhokoliv švihu či adrenalinu. To je všechno War. Hvězdičku jen za každého z dvojice hlavních představitelů, na kterých pod slupkou těch děsivě napsaných postav možná najdete staré dobré Jety a Jasony. Pokud je potřebujete vidět pospolu, chytněte si na AXN Jedinečného. Film to také není valný, ale aspoň se vám z něj nezamotá hlava.

Daniel Krásný
Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

War

(War)

Režie: Phillip G. Atwell

Další články v kategorii