Tahle země není pro starý

Jeden z nejžhavějších adeptů na Oscara, thriller od bratří Coenů, Tahle země není pro starý, se za pár týdnů dostane i do českých kin. Na co se máme připravit?

Bratři Coeni jsou ďáblové! Snad žádní jiní filmaři nedokážou ve zdánlivě prostém a legračním příběhu vyvolat tak silné mrazení v zádech, které může soupeřit i s těmi nejlepšími thrillery a horory. Pamatujete si scénu, kdy Gabriel Byrne vedl Johna Turturra na popravu v Millerově Křižovatce? Nebo když opět Turturro, tentokrát jako Barton Fink, zjistil identitu svého tlustého souseda? A co taková scéna s oknem v prvotině těchto autorů, parádním thrilleru Zbytečná krutost? Kdo tyto tři filmy neviděl, asi nepochopí, jak podobné mrazení v zádech jsem dostal při čtení jednoho rozhovoru s Ethanem Coenem (scénáristou), který přirovnal svůj nový film, Tahle země není pro starý, právě k těmto třem starším a ne k některým novějším zbytečnostem v jejich kariéře.

Přesuňme se ale k tomu hlavnímu. Tahle země není pro starý vypráví opět zdánlivě jednoduchý příběh o Lleywelynu Mossovi, který si jde jednou odpoledne na hranicích mezi Texasem a Mexikem ulovit něco k jídlu. Místo vykrmené zvěře ovšem nachází rozstřílený automobil, u kterého se válí kufr s pořádným peněžním obnosem a několika sáčků s heroinem. Udělá ovšem osudovou chybu, když si svůj úlovek přinese domů, čímž na sebe a svojí ženu přivolá pořádné nebezpečí. Šerif Tom Bell musí nebohou dvojici najít dříve než si je „podá“ nájemný zabiják Ed Chigurh se svojí smrtonosnou brokovnicí.

Scénář si bratři opět napsali sami, avšak tentokrát se jedná o přepis románu Cormaca McCarthyho. Největší zajímavostí je ovšem nečekaně výborné přijetí filmu. Na Rottentomatoes.com (což je web s celkovým průměrem světových recenzí) je jich ze sto šedesáti šesti 95% kladných a na portálu Imdb se po devatenácti tisících hlasech umístil Coenovský snímek na patnáctém nejlepším umístění u takových filmů jako je Kmotr, Shawshank či Forrest Gump.

Pochvalu si tentokrát zaslouží i čeští distributoři, kteří Tahle země není pro starý zařadili do filmů, jenž půjdou i do českých kin. Zatímco v Americe si tuto lahůdku již několik týdnů užívají, u nás bude mít premiéru až v únoru. Když ale vidím, kolik výborných filmů se do českých kin vůbec nedostane, musíme děkovat Bohu za ty dary. Zde se totiž zrodilo něco velkolepého a podle prvních ohlasů by si Coeni letos mohli přijít pro Oscara. Ridley Scott totiž v konkurenci tohoto filmu a Andersonovým westernem Až na krev se svým Americkým gangsterem pravděpodobně ostrouhá.

Daniel Krásný

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Tahle země není pro starý

(No Country for Old Men)

Režie: Ethan Coen, Joel Coen

Další články v kategorii