Valčík s Bašírem

Pojďme si představit atypické válečné drama, které sbírá jedno ocenění za druhým a má slušně nakročeno i k blížícím se Oscarům, od izraelského režiséra Svaté Kláry a Made in Israel - Ari Folmana.

Cože? Další animovaná slátanina? Když jsem viděl plakát na Valčík s Bašírem, bylo to první, na co jsem pomyslel. Doposud méně známý režisér Ari Folman si však hodil na záda válečné drama s krutou zápletkou podle skutečné události, navíc kompletně v originálním znění, tedy v hebrejštině.

Celý příběh je založen na vzpomínce, snu a skutečné události, která připomíná masakr během občanské války v Libanonu roku 1982 v uprchlických táborech Sabra a Šatíla. Příčinou těchto hanobení a vraždění palestinských uprchlíků bylo zavraždění prezidenta a vůdce křesťanských falangistů Bašíra Džumaila. Ari, coby autobiografický hrdina snímku se shodou okolností setká se svým přítelem z války a zjišťuje, že z bojů a masakrů z Bejrutu si nepamatuje takřka jediný okamžik. Vydává se proto za svými přáteli, aby zjistil, zda vůbec ve válce a při krutých masakrech byl a co všechno se v té době stalo.

Abnormálně dramatický film se po kouskách přelévá do dokumentárního vyprávění vysloužilých vojáků, kteří doslovně vypráví své černé vzpomínky z Bejrutu. Do toho všeho je zasazen hořký, pianový soundtrack, při němž běhá mráz po zádech. Folman ví, jak se dostat divákům pod kůži.

Izraelský režisér i přes svou málo obsáhlou režijní filmografii dosáhl veleúspěšného díla v animovaném podání. Získal si můj obdiv a dávám palec nahoru. Hodnotím plným počtem, dvě hvězdy navrch totiž zajistila poslední, nervy drásající desetiminutovka.

Hodnocení:

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Valčík s Bašírem

(Vals Im Bashir)

Režie: Ari Folman

Další články v kategorii