Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Druhá část Harry Pottera a Relikvie smrti dnes v půlnoci naklusala do kin a my byli u toho. Čekal nás poslední díl slavné kouzelnické ságy, kde se tvůrci už neměli jak vymluvit na absenci finální bitvy. Slibovali porci nadšení, napínavých soubojů a epické zakončení celé série. Co když jsme ale čekali až příliš a nové zpracování Harryho Pottera nás tak trochu podkoplo. Bohužel, je tomu tak a teď tak trochu zpytujeme svědomí.

Půlnoční premiéra filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 v České republice nejspíše nebyla takové vzrůšo jako úplně první debut v Londýně nebo Mexiku, nicméně také měla své kouzlo a nám se líbilo. Těžko říct, jak dál tuto událost popisovat. Všude desítky natěšených lidí s čarodějnickými klobouky nebo s namalovanými jizvami na hlavě. Zkrátka a dobře, fanoušci jak mají být. Kinosál mohl být sice sympatičtější, neboť to vypadalo zprvu něco jako fear faktor. Napravo na sedadle mladík s vytetovaným znakem smrti na zápěstí, co se neustále vrtěl a ohlížel kolem sebe. A vlevo půvabná slečna, jejíž dech už půvabný vůbec nebyl. Důležité však bylo plátno a vše, co se na něm v následujících 130 minutách objeví. Ano, byl tu opravdu začátek konce, Harry Potter a Relikvie smrti - část 2.

David Yates je dobrý režisér. Za poslední 4 roky, které mimochodem strávil pouze u natáčení posledních dílu Harryho Pottera, získal zkušenost. Zkušenost z níž bude čerpat další dekády. Nicméně pokazit poslední, a to opravdu poslední díl Harryho Pottera, by mu určitě na reputaci nepřidalo. Milióny fanoušků se těšilo na finální bitvu se vším všudy. Obsazení bylo jasné už od samotného začátku, scénář je v podstatě napsán spisovatelkou J.K. Rowlingovou a peníze, peníze budou přeci vždycky. Tedy pokud mluvíme o výdělcích z této kouzelnické série. První díl Relikvie smrti, jenž se objevil v kinech v listopadu loňského roku si nahrabal celosvětově už 955 miliónů dolarů (tzn. cca 16 miliard kč). A to mluvíme pouze o období listopad 2010 - červenec 2011. Není proto třeba opakovat, jak moc slavná sága J.K. Rowlingové je, a jak moc tvůrcům filmu vydělává.

Tentokrát nejsme svědky probuzení Harryho v Londýně u své tetičky, ani v Doupěti u Wesleyových a ve snu Lorda Voldemorta už vůbec neputujeme. Druhá část začíná přesně tam, kde skončila ta první. Nicméně pár minut věnovali tvůrci drobnému shrnutí z první části. Opakují Dobbyho smrt či nalezení Bezové hůlky rukou Voldemorta. Díly na sebe však volně navazují a není třeba se tak zabývat už ničím jiným, než současnou situací v kouzelnickém světě. Známé trio mladých kouzelníků Harry, Ron a Hermiona pokračují v hledání viteálů. Tedy předmětu, jenž dělají pána zla nezranitelného. Zatímco na konci prvního dílu zjistili, jak konečně tyto viteály ničit, vzápětí je vše jinak a všechny cesty vedou zpět do Londýna do sídla banky Gringotů, kde budou čelit dalším nepříjemným situacím a zajímavým nálezům. Samozřejmě, k finálnímu a tvrdému souboji mezi Harrym a Voldemortem dojde několikrát a vítěz vzejde pouze jeden. Zásluhu však na tom nebude mít jen náš hlavní hrdina, ale také postavy o nichž byste si to jen zdaleka mysleli.

Nejen, že více jak tři čtvrtiny filmu doprovází ohromné napětí a vzrušení ze všech bojů, ale dojde také na zajímavá odhalení a překvapení. Zejména ti, co neotevřeli knihu J.K. Rowlingové a jsou jen fanoušky filmu budou mile i nemile zaskočeni. Postavy, co se za celou sérii sotva odhodlaly vzít kouzelnickou hůlku do ruky, budou v plné zbroji čelit ohromné bitvě. Ta nebude nic pro slabé povahy, jenž si zamilovali některé vedlejší zato však velmi vídané postavy.

Dojde však i na ztráty. A to není řeč o ztrátách v týmu, jako spíše o ztrátách hereckého nasazení. Takový Alan Rickman aljas Severus Snape vybočil ze svého dosavadně zlého působení. Už od prvního dílu to byl ten největší záporák ve filmu a na samotném konci to takhle pohnojí. Najednou je z něho cíťa a ohromný milovník. Ach jo.

A co teprve všichni ti smrtijedi. Když se poohlédneme za posledními třemi díly, tak smrtijedi byli krutí sluhové zla, co hnali Harryho do samotného pekla a jen sotva se něčeho zalekli. Teď jako by je Potter strašil ve snech. V každé druhé scéně utíkají nebo se leknou, když se zavelí k útoku. Mnohem víc zuřili vedlejší zástupci zla, co se rojili ze Zapovězeného lesa a všelijakých temných nor.

Druhá část Harry Pottera a Relikvie smrti se..no..ano, povedla. Panuje v nás drobné zklamání, neboť jsme očekávali až moc epický konec a více vyhrocené boje, ale ano film celkově dobrý. Dost tomu přidával i fakt, že se jedná o poslední díl a taktéž finální bitva v tom hrála obrovskou roli. Jenže. Ačkoliv byl konec podle knihy a představ samotné tvůrkyně, dopadlo to všechno dosti divně. Nevím, jestli ty konce jsou poslední dobou u filmů kámen úrazu, ale bohužel nás moc neoslovil. Takže rada na závěr. Pokud půjdete na posledního Pottera, snažte se jít do kina uvolněně bez jakéhokoliv očekávání. Chápu, že je to asi tak jako říkat dítěti, co poprvé vidí oheň nesahej nato - spálíš se, ale přeci jen to zkuste.

P.S: Dnes v půlnoci se proběhl Harry Potter v 19 tisících pětistech kinosálech v 59 různých zemích, což znamená rekord v počtu premiér za jeden den, respektive hodinu. Fíha to bude peněz.

 
Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

52

Severus Snape vybočil ze svého zlého působení.

 od  | 25.07.2011 07:04:19
0
Nevim, jestli jsem blazen, ale pro mne byl Severus od zacatku kladna postava - onen typ brucouna, ktery se kladne projevi v klicovych okamzicich. Takze ja jsem trochu zdesen, jak se vsude mluvi o nejprekvapivejsim zvratu serie apod. Naopak, myslim, ze problemem knihy i filmu je, ze charaktery jsou moc cernobile a jednoznacne od zacatku do konce. Nikdo neprodela zadny vyvoj, nikdo nezavaha - malinky naznak je u Draca, ale opravdu jen naznak.
Zobrazena strana 1 / 1 | příspěvky zobrazeny od nejnovejších a jako vlákna
« předchozínásledující »

Filmy

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

(Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II)

Režie: David Yates

Další články v kategorii