Lincoln

Historie Spojených států amerických je krátká, ale intenzivní. Životopisné filmy bývají dlouhé a nudné. Co se však stane, když se Steven Spielberg rozhodne realizovat film o jedné z nejdůležitějších postav amerických dějin?

Během 70. let si Steven Spielberg stačil vybudovat reputaci uznávaného autorského tvůrce, získal značnou nezávislost a začal se věnovat také filmové produkci. Jako režisér se proslavil nezapomenutelnými snímky jako E. T. mimozemšťan, Blízká setkání třetího druhu, Jurský park, ale do jeho filmografie patří takéSchindlerův seznam nebo Terminál. A Spielbergův nejnovější snímek Lincoln, který z jeho dosavadní tvorby podstatně vybočuje, již posbíral několik nominací na Oscara, včetně té za nejlepší film.

Steven Spielberg je tvůrce, který svou kariéru nepochybně vybudoval na kýčovitých spektáklech a speciálními efekty nikdy nešetřil. Na druhé straně, jak je jasně vidět, Spielberg natočil několik pozoruhodných snímků, ve kterých šel nabubřelý vizuál stranou a do popředí vstoupil citlivý příběh.

Lincoln se svým způsobem vymyká oběma hlavním tendencím Spielbergovy dosavadní tvorby – tedy spektakularitě i silnému příběhu plnému emocí. Vizuální stránka Lincolna je pojata překvapivě minimalisticky a proti očekávání nejsou ani velké bitvy součástí syžetu. Ty tam jsou vášnivé emoce a do popředí vystupují vážná politická témata, která slouží k expozici každé důležité postavy.

Nejdůležitější a nejvýraznější postavou co se politické exponovanosti týče, je samozřejmě sám prezident Lincoln. Jeho soukromí není bulvarizováno, je jasně oddán svému poslání prezidenta a všechny jeho ostatní role jsou tomu nutně podřízeny. Přesto se Spielberg vyhýbá bezbřehé adoraci, historické postavy se snaží pojmout co nejkomplexněji a přitom si drží patřičný odstup, aby se vyhnul sentimentu a kýči.

Film mapuje čtyři měsíce ze života prezidenta Abrahama Lincolna ve vyhrocené době občanské války, které jsou z hlediska vyprávěcích možností filmu relativně krátkým obdobím. Spielberg však vrství jednotlivé linie a skládá velkolepý výjev z americké historie, který je komplikovaný a úchvatný svou obsáhlostí. Ačkoliv se děj odehrává v atraktivním období války, film zůstává spíše komorním dramatem a do polohy válečného filmu se nikdy nedostane.

Sledovat vrstevnatý děj snímku Lincoln vyžaduje větší pozornost a aktivitu než jiné Spielbergovy filmy. Vizuální hříčky jsou nahrazeny precizními dialogy a mistrovskými hereckými výkony. Představitel Lincolna herec Daniel Day-Lewis byl za svůj obdivuhodný výkon nominován na Oscara. Za pozornost stojí také role Tommyho Lee Jonese, který si zahrál Stevense, nebo Joseph Gordon-Levitt, který se ve snímku objevil v roli Lincolnova syna Roberta.

Lincoln je neobyčejný snímek v rámci tvorby Stevena Spielberga. Není tak okázalý a stylisticky exhibicionistický jak Spielbergovy filmy obyčejně jsou. Jeho téma není emocionálně vyčerpávající ani zbytečně deskriptivní, jak je snímku neprávem vyčítáno.

Je pravda, že výsostně politické téma a zdánlivě odpsychologizované postavy mohou v kombinaci s delšími záběry a stopáží některým divákům přivodit zdání nudy. Ale v případě, že jste připraveni obětovat pasivní sledování, je Lincoln výbornou ukázkou svérázného vypravěčského a filmařského umu.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Lincoln

Režie: Steven Spielberg

Další články v kategorii