Oscara za nejlepší film bere Argo

Je dobojováno, Oscara za nejlepší film roku získalo drama Argo. Snímek režiséra Bena Afflecka o amerických rukojmích v Íránu proměnil tři ze sedmi nominací. O jednu sošku více má snímek Pí a jeho život. Lincoln nominovaný ve 12 kategoriích si odnesl pouze cenu za nejlepší mužský výkon v hlavní roli. Sošku získal Daniel Day-Lewis. Je tak prvním hercem, který má tři Oscary za tuto kategorii.

Argo si vedle hlavní ceny si odnesl už jen sošky za scénář podle předlohy pro Chrise Terria a za střih. 3D film Pí a jeho život proměnil z 11 nominací vedle režie další tři, a to za kameru, hudbu a vizuální efekty. Naopak třeba snímek 30 minut po půlnoci neproměnil ani jednu nominaci.

Tři Oscary získal na 85. Ročníku prestižních filmových cen i snímek Bídníci. Radovat se tak mohla Anne Hathawayová díky sošce za vedlejší roli tovární dělnice Fantine. A pozadu nezůstal ani miláček publika, rakouský herec Christoph Waltz. Oscara za vedlejší roli dostal již podruhé - tentokrát za snímek Nespoutaný Django, který režíroval Quentin Tarantino – rovněž jako Hanebné pancharty.

V hlavních rolích zazářili Jennifer Lawrenceová, která díky filme Terapie láskou proměnila svou druhou nominaci, a Daniel Day-Lewis. Ten se díky historicky třetímu Oscarovi zařadil bezesporu mezi legendy filmového plátna.

Slavnostním večerem provázel režisér a komik Seth MacFarlane. Tři a půl hodiny trvající show vyvrcholila oznámením vítěze pro nejlepší film. Vyhlášení si vzala na starost přímo z Bílého domu americká první dáma Michelle Obamová ve spolupráci s Jackem Nicholsonem.

Děkovná řeč Christopha Waltze

Video

Ben Affleck přebral Oscara za nejlepší film

Video

Zdroj: AP, NBC

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Pí a jeho život

(Life of Pi)

Režie: Ang Lee

Lincoln

Režie: Steven Spielberg

Nespoutaný Django

(Django Unchained)

Režie: Quentin Tarantino

Argo

Režie: Ben Affleck

Bídníci

(Misérables, Les)

Režie: Tom Hooper

30 minut po půlnoci

(Zero Dark Thirty)

Režie: Kathryn Bigelow

Terapie láskou

(Silver Linings Playbook)

Režie: David O. Russell

Další články v kategorii