Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow, rodačka z kalifornského San Carlosu, patří mezi současné nejvýznamnější ženy – režisérky. Bigelow absolvovala filmovou školu v Columbii a její zatím poslední snímek 30 minut po půlnoci je nominován na Oscara za nejlepší film roku. Ve stručném přehledu se ohlédneme za nejvýznamnějšími filmy této autorky, které snímku 30 minut po půlnoci předcházely.

Pro Hollywood byla 80. léta ve znamení nástupu domácího videa, což zásadně ovlivnilo tvorbu ve smyslu nárůstu produkce. Video trh musel být nasycen a pro filmaře to znamenalo novou příležitost. K filmové tvorbě se dostali i okrajoví tvůrci. Díky takto příznivým podmínkám začaly natáčet i filmařky jako Amy Heckerling, Mira Nair, Susan Seidelman a také především Kathryn Bigelow.

Celovečerním debutem Kathryn Bigelow se stal snímek Nemilovaná, který byl uveden v roce 1982. Daleko signifikantnější pro režisérčinu tvorbu je však její v pořadí třetí film Modrá ocel z konce 80. let s Jamie Lee Curtis v hlavní roli. V mnoha ohledech nedokonalé Modré oceli (obzvláště scénář poněkud pokulhává) se objevují pro budoucí autorčinu tvorbu důležité prvky, jako silná ženská hrdinka, modifikace typického mužského žánru a precizní vedení postav.

Svou náklonost k akčním žánrovkám předvedla Bigelow v koprodukčním snímku Bod zlomu, který natočila na počátku 90. let. Keannu Reeves a Patrick Swayze v hlavních rolích, adrenalin a dynamicky gradující zápletka "double-agenta" infiltrujícího se do komunity surfařů učinily z Bodu zlom obrovský akční hit.

V roce 1995 Bigelow adaptovala scénář Jamese Camerona a Jaye Cockse ve snímku s výraznými sci-fi prvky Zvláštní dny. Film se odehrává v tehdy blízké budoucnosti roku 1999 a drsnou detektivní zápletku Bigelow kombinuje s unikátně pojatou atmosférou odcizeného přetechnizovaného světa na sklonku milénia. Film Zvláštní dny patří v rámci autorčiny tvorby k nejkontroverznějším dílům vzhledem k jeho neotřelému pojetí a opravdu tíživé atmosféře.

Po několikaleté přestávce Bigelow natočila další detektivní thriller Váha vody, s ústřední ženskou postavou. Jean (Catherine McCormack) odhaluje nepříjemné skutečnosti o svém muži Thomasovi během plavby na jachtě, přičemž toto vztahové drama je prostříháváno s příběhem vražd, které se odehrály před 100 lety. Dvě odlišně pojaté dějové (zdánlivě paralelní) linie vytváří neuspořádaný a poněkud rušivý dojem. Za roli Thomase byl Sean Penn nominován na Oscara. Film Váha vody byl přijat vlažně diváky i filmovými kritiky.

Také následující snímek z roku 2002 K-19: Stroj na smrt se poněkud neoprávněně dočkal rozporuplných reakcí. Vlažné tempo politického dramatu inspirovaného skutečnými událostmi se odehrává na konci 60. let na palubě nechvalně proslulé sovětské ponorky K-19, kde se střetávají dva rivalové. Chlad severoatlantických vod, hrozba ničivého konfliktu, strojený ruský přízvuk Harrisona Forda a Liama Neesona a téma na hraně politické korektnosti má nejblíže filmu 30 minut po půlnoci.

V roce 2008 natočila Kathryn Bigelow zatím svůj nejvíce oceňovaný film Smrt čeká všude. Neobyčejný snímek situovaný do Iráku zaujal především svou roztříštěnou strukturou a neotřelým pojetím. Očekávaný propracovaný a patetický příběh ve filmu zcela chybí, známí herci se zde pouze míhají. Distanc od klasického příběhu a odpsychologizované postavy dávají vyniknout snaze o realistické zachycení práce pyrotechniků se vším stresem a nebezpečím, které obnáší. Kathryn Bigelow získala za režii filmu Smrt čeká všude Oscara. Snímek se stal podle Americké filmové a televizní akademie také nejlepším filmem roku 2008.

Zatím poslední film Kathryn Bigelow, provokativní 30 minut po půlnoci, je procesní drama odhalující komplikovanou práci při dopadení nejhledanějšího muže planety (více v recenzi), dokazuje, že je Kathryn Bigelow v současné době jednou z nejvýznamnějších žen – autorek.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

30 minut po půlnoci

(Zero Dark Thirty)

Režie: Kathryn Bigelow

Další články v kategorii