Akta X: Desátá série je za dveřmi

Kultovní seriál s agenty FBI Foxem Mulderem a Danou Scullyovou zná asi každý, koneckonců i tuzemské televize jej kompletně uvedly více než jednou. Jenže Akta X nejsou pouze mysteriózním seriálem s děsivou znělkou, ale představují jeden z mezníků americké quality TV.

V záplavě dnešních seriálů najdete pestrou škálu témat a rozvrácených hrdinů, že se při pohledu na americkou seriálovou scénu 90. let (a starších) musíte pousmát nad jejich plochostí a jednoduchostí. Seriálová tvorba prochází neustálým vývojem a v posledních letech zažívá obrovský boom. Před pár lety by se nikdo neodvážil v televizi vypustit seriál o vařiči metamfetaminu, sériovém vrahovi, který zabíjí zločince, nebo zombie ságu, kde se rozpadající těla nemrtvých plouží lesy, přičemž můžeme detailně pozorovat, jak z nich vypadávají vnitřnosti nebo jak se s chutí zakusují do měkkých tkání živých.

Už od brzkých 90. let televizní záplavou hnoje ale prosvítala Akta X, seriál o agentech vyšetřujících případy, které zahrnovaly nevysvětlitelné úkazy a události a paranormální jevy. Ve více než dvou stovkách epizod jsme se tak setkávali se šílenými vrahy, mimozemskými úkazy, mutanty, příšerami a vládními spiknutími. Ti pozornější v té době sledovali na pozadí seriálu v té době nevídanou rozvíjející se a rozsáhlou mytologii a vývoj komplikovaných postav. Seriál doprovodily také dva celovečerní filmy, které kvalitou bohužel neohromily.

Seriál byl vysílán v letech 1993 – 2002, zatím poslední film s podtitulem Chci uvěřit byl uveden v roce 2008. O pokračovaní seriálu se mluvilo dlouho, oficiálně pak v roce 2015 společnost Fox oznámila šest nových epizod, které se začnou vysílat od 24. ledna 2016. K seriálu se přitom vrací představitelé hlavních hrdinů i tvůrci. Otvírákem desáté řady se stane epizoda s názvem My Struggle, jejíž scénář i režii zastal sám Chris Carter. V dalších epizodách nové řady se prostřídají tvůrci Glen Morgan, Darin Morgan a pátou epizodu si střihne dokonce James Wong.

Mnohé epizody původních devíti sérii se staly doslova hitem, jde převážně o ty "samonosné", které se primárně nesoustředí na komplexní mytologii. Nutno připomenout, že některé epizody byly skutečně mistrovské atmosférické kousky, při kterých běhal mráz po zádech, z těch skutečně hororových vzpomeňte například na děsivou epizodu z druhé řady s názvem Hostitel, vrcholem je pak kontroverzní epizoda čtvrté řady nazvaná Domov. Jiné díly se pochlubily nevídaným odlehčením a humorem, nezapomenutelná je epizoda páté řady Poslední odpočinek Clydea Bruckamana nebo opěvovaná Arkádia z řady šesté či famózní Zlá krev, rovněž z páté řady. Ve stejném trendu chce pokračovat i desátá řada, která bude postupně rozvíjet mytologii i charaktery a současně nabídne i samostatné "monster" i lehčí epizody.

Udrží ale nová Akta X krok se současnou scénou a poperou se se standardy dnešních televizních seriálů? Podle předpremiéry, která proběhla už v říjnu 2015, se zdá, že se máme na co těšit, neboť šťastlivci, kteří už první díl viděli, nešetřili superlativy. Co nás v desáté řadě čeká? Podle dostupných materiálů to bude skutečně velkolepá podívaná – monumentální scény, výbuchy, akce, ale také emoce, koneckonců Mulder a Scullyová mají bouřlivou minulost. Návratu se dočká i Muž s cigaretou, náměstek ředitele FBI Walter Skinner nebo agentka Monica Reyesová. Těšit se můžeme samozřejmě také na melodie Marka Snowa.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.