Akta X - jak se povedl comeback?

Desátá řada obnoveného televizního hitu před časem skončila. Jak se šesti epizodám podařilo navázat na odkaz jednoho z nejlegendárnějších "zakladatelů" dnešní quality TV?

Novou řadu seriálu Akta X započala na konci ledna epizoda My Struggle, která dala jasně najevo, kterým směrem se seriál bude ubírat – těžký "oldschool". Ostatně skalním fanouškům stačí, že jsou Mulder a Scullyová zpátky na scéně. Chybný předpoklad.

Zatímco mytologie se opět vrhla na politicko-konspirační vetřelčí téma, zajímavější a zábavnější epizody přišly samozřejmě v tom takzvaném oddychovém mezičase. A právě u těchto epizod už začalo být nad slunce jasné, že Chris Carter a prakticky celý Fox mají k dispozici stroj času a vrací se při natáčení do roku 1998 (nanejvýš).

V desáté řadě najdeme všechny možné tendence a trendy, které protínaly předcházejících devět řad. Jde tedy o takový koncentrát – máte zde dvě čistě mytologické epizody (My Struggle a My Struggle II), standardní, kterých je na 150 dalších (Founder’s Mutation), tu, kde to začne být osobní a dojde na flashbacky a soukromí postav, ale pořád se tam na oko odvíjí podivná záhada (Home Again), tu vleklou, kde se filozofuje o bohu a náboženství (Babylon), ale i tu strašně vtipnou a nadsazenou (Mulder & Scully Meet The Were-Monster).

Podle čísel sledovanosti se hitem stal samozřejmě Carterův "otvírák" My Struggle, nejslabším dílem desáté řady byl pak předposlední díl Babylon, který koketoval s dosti kontroverzním tématem terorismu, a který rovněž režíroval Chris Carter. Mimochodem, jestli se tato epizoda zapíše do historie, tak díky šílené sekvenci Muldera na tripu.

Nová řada kultovního hitu absolutně nereflektuje, že je rok 2016 a že se na poli seriálové narace odehrál bouřlivý vývoj. Pokračuje v "osvědčené" cestě, kdy dva staromilští agenti ustrnuli v čase – stále spoléhají na klasické baterky a volají přes pevnou linku.

Herecký projev představitelů hlavních hrdinů se také téměř nezměnil, samozřejmě nelze ignorovat fakt, že pro Davida Duchovnyho i Gillian Anderson jsou role agentů Muldera a Scullyové naprosto určující a nikdy se z nich nevymanili (ačkoliv je výkon Gillian Anderson v The Fall opravdu úctyhodný, není pochyb o tom, že je agentka Stella Gibson jen další inkarnací Scullyové).

Vzhledem k poslední epizodě a jejímu vyvrcholení je asi logické očekávat další, v pořadí už jedenáctou řadu. Pokračování legendárního seriálu vyvolalo vlnu nadšení, přesto jde spíš o záležitost, na kterou se podívají skalní fanoušci, přičemž i oni se budou možná cítit lehce ošizeni. Potenciál a možnosti seriálového vyprávění jsou přece jen dál.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.