Emmerich ničí a ruinuje

Do kin se přivalil konec světa v novém destrukčním sci-fi snímku 2012 v podání německého režiséra Rolanda Emmericha. Jak moc předčil naše očekávaní právě tento hřeb uplynulého víkendu? A jak si vedly ostatní filmy mezi něž patří Vánoční koleda, The Men Who Stare at Goats či Precious?

Pec nám spadla, pec nám spadla, kdopak nám jí postaví, starý Spielberg není doma a Uwe to neumí. Zavoláme Emmricha, ten má velké kladivo, dá do toho čtyři rány a už je to hotovo. No a ne? Není pravda, že na co německý režisér Roland Emmerich sáhne, to zničí i spolu se samotnými základy Země? Inu, alespoň u jeho dalšího katastrofického snímku o konci světa - 2012 se tak dělo. Stejně jako u předešlého počinu Den poté, jež se vyškrábal na mohutnou půl miliardu dolarů či u starého dobrého Dne nezávislosti, kde již s 800 miliony praskaly kasy v kinech, se i u 2012ky čekaly gigantické tržby.

220 milionů dolarů. To jest suma, na niž se počin 2012 během uplynulého víkendu zastavil. Zatímco 63 mega patří samotné Americe, dalších 160 milionu spadá na zbytek světa, kde se o největší návštěvnost postaralo Japonsko a Francie. Nemusím proto zdůrazňovat, že první příčka je více než zasloužená.

Stříbro padlo do rukou digitálně posedlého magora Roberta Zemskise, když se svým mašinérským 3D skrčkem vydělal dalších 23 milionu a celkově má Vánoční koleda pod stromečkem slušných 63 mega, což bychom ještě před týdnem netroufli odhadnout. Nicméně do tří týdnu by se onen rodinný animák mohl vyšplhat na strop slaboduché stovky. Výrobní rozpočet se dohání těžce, že Roberte?

Nic, nic, zase nic a pak až teprve bronz. Třetí příčku za uplynulý týden, byť těsně, ale přeci jen, obsadil režisér Grant Heslov se svou bláznivou komedií, The Men Who Stare at Goats, kde se blýskli Clooney či McGregor. Zatímco před týdnem si vydělal průměrných (v jeho třídě) dvanáct miliónů, tento víkend je na laxních šesti, což je přesný poloviční deficit.

Bramborová medaile je za tento víkend snad ta nejzlatější. Co že to tu melu? Inu, černošský dramat Precious si do kasy přihodil dalších 6 mega, zatímco byl uveden pouze ve 174 kinech. Z čehož průměrný výdělek na jedno kino dělá precizních 35 tisíc dolarů. Ha, a 2012 je pod hlínou. Stačí do budoucna Precious uvést ve stejném počtu kinosálu jako například Vánoční koleda (tedy 3683 kin) a rázem budou téct melouny proudem. A to nemluvě o Oskarech a Zlatách palmách, držíme palce.

Skoro s totožnými tržbami skončila další trojice filmových trháků. Páté místo okupuje s 5 miliony, Michaela Jacksona This is It, který si již celkově leží na osmašedesáti mega. Šestá příčka patří Mille Jovovich a jejímu sci-fi hororu, Čtvrtý druh se 4.7 miliony dolarů. A pod ní se usadila komedie - Trable v ráji, jež se čtyřmi miliony obsadila sedmou pozici.

Příští týden čeká americké kinosály velká výzva. Do rovných čtyř tisíc kin bude uveden upíří romanťák Twilight Sága: Nový Měsíc, u něhož jsou očekávány nemalé hody. Co zvítězí konec světa či vampyristická romance?

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.