BLOG: Joker In Memoriam

Jaký vliv na finanční výdělek Temného rytíře má tragická smrt Heatha Ledgera, jedné z hlavní hvězd filmu?

Češi by si měli dávat pomalu pozor. Do našich kin totiž za pár dní (konkrétně za dva týdny – fuck off Warnerům) vstoupí film, který je pravděpodobně událostí sezóny a možná i událostí několika posledních let. Film bratrů Nolanových a zároveň první Batman, který nemá hlavního hrdinu ve svém názvu, akční snímek Temný rytíř. Nerozhodl jsem se o něm na svůj blog psát, protože se neuvěřitelně těším nebo protože mi jeho název zní neskutečně cool, ale hlavně kvůli marketingu, který z filmu udělal jeden z nejvýdělečnějších projektů v historii filmu. V lednu letošního roku se ve svém domě otrávil prášky na spaní herec Heath Ledger. Na tom by (kromě samozřejmě neobyčejné tragiky zprávy) nebylo nic tak zvláštního, kdyby Heath několik dní předtím nedokončil svoji roli záporáka v komiksovém Temném rytíři. A nejen tak ledajakého záporáka – ztvárnil rovnou legendárního Jokera, zmalovaného zmetka, který si chce podmanit celé město a zabít Batmana. Zvrácenější verzi té samé postavy, kterou si již před několika lety zahrál Jack Nicholson.

Ihned po smrti Ledgera mě na internetu upoutaly články, které uváděly "zaručené" informace o podstatě jeho otravy. Kvůli své roli Jokera prý dlouho nespal a byl tak vyčerpaný, že musel brát i velké množství prášků, aby se přes den udržel svěží. To volně řečeno znamená, že jej zabilo samotné hraní ve filmu Temný rytíř. Propracovaný charakter záporáka mu vlastně tedy nedal spát a jeho tělo takový nápor nevydrželo. Trochu zvrácené, ne? A teď se může člověk jen domnívat, zda je na této informaci něco pravdivého nebo se jen producenti snaží vytvořit auru typu – běžte se všichni podívat do kina, jaká role zabila mladou australskou hvězdu. Abych tedy byl trochu mírnější, smrt jednoho z hlavních hrdinů samozřejmě způsobí rozruch i bez podobných zpráv. Vzpomeňme si na Vránu, při jejímž natáčení zemřel Brandon Lee. Temný rytíř má ale v souboji s Vránou v kategorii "černých filmů" marketingově navrch. V případě Vrány hrál Lee hlavního kladného hrdinu, kdežto Ledger si ve své poslední (úplné) roli střihl úchylného šaška zbrojícího proti samotnému Batmanovi. Na plakátech (a vlastně i na place) poprvé není Casanovou či nějakým jiným hezounem, ale někým, kdo vypadá velice hrůzostrašně. Kdyby místo Temného rytíře měla premiéru třeba Zkrocená Hora, pochybuji, že by se dostavil tak silný úspěch vyvolaný jen kvůli smrti herce v hlavní roli.

Tím samozřejmě nechci urážet Warner Bros a rozhlašovat o nich, že využili pro marketing tak tragickou událost, jakou je smrt člověka. Jejich snaha byla všeobecná. Každou chvíli sypali na fanoušky nejrůznější plakáty a obrázky z filmu a oficiálních trailerů se ke konci dalo napočítat snad kolem šesti. Ale ruku na srdce. Já osobně žádným fandou komiksů a Batmana nejsem. I když by mě možná zlákalo vysoké hodnocení Temného rytíře, s návštěvou multikina bych v srpnovém parnu asi váhal. Takto ale neváhám a sedmého budu nedočkavě postávat před kinosálem. Proč? Protože se mi líbily trailery a vymakané obrázky z Photoshopu? Ne. Chci se jít podívat na Heatha Ledgera.

Daniel Krásný: www.lichtenberg.bloguje.cz

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.