Temný rytíř

Nejočekávanější film roku? Netřeba dál představovat. Kdo o něm neslyšel, ať mi napíše, já si ho vystavím jako výjimečný exemplář, který nezavadil o veškerý ten boom.

Nu dobrá, tak aby se neřeklo a já na mailu neměl nespočet spamu, ještě jednou ta základní fakta. Christopher Nolan se pustil do renovace našeho starého známého Batmana a Temný rytíř jest pokračování úspěšného prvního dílu Batman začíná. Po kasovním úspěchu za oceánem se tento megafilm přesunul k nám a my máme konečně možnost posoudit do jaké míry se vyplnily prognózy o údajně „nejlepším filmu všech dob“.

To, že se známý milionář Bruce Wayne převléká za Batmana již víme, že od města Gotham odvrátil pohromu v podobě smrtelného halucinogenu víme také. Jeho schopností jsou si vědomi i ostatní obyvatelé města včetně tamního podsvětí. A tak není žádným překvapením, když na něj má sem tam někdo pifku. Momentálně to je celá mafie, velká část zkorumpované policie a hlavně vždy vysmátý maniak Joker. Toto individuum, jemuž dělá radost lidská bezmoc, ovládá svými ztřeštěnými nápady celé město a nikdo si s ním neví rady. Začněme tedy slovy Jokera: „Dnes se o zábavu postaráme my“. O tom, jak doslovně může tento výrok znít, se přesvědčil nejen Batman, ale i nejeden divák v kinosále.

Christopher Nolan rozehrál mistrovskou hru, kde není místo pro slabší články. Režisérovy hry s divákem nás zasáhnou již od prvních okamžiků filmu. Zatímco na plátně probíhá první Jokerova akce, můžeme sledovat první psychologické hříčky. Své velké neznámé začíná popisovat pomocí tajemných dialogů mezi Jokerovými kumpány, ale nebojí se ani o obrazné popisy jednotlivých charakterů. Zatímco do poslední chvíle nevíme, který je ten Joker a akorát nám to drásá nervy, s Batmanem jsme naopak vrženi rovnou po hlavě do akční honičky. Ta nám má hlavně připomenout Batmanovy čisté úmysly a jeho odpor ke všem zbraním a zbytečnému zabíjení (to nám je mírně podprahově vtloukáno do hlavy po celou dobu filmu). Zde se také setkáváme s naším starým známým strašákem Cillianem Murphym z prvního dílu. Zde však zanechal jen jakýsi odkaz toho, že se v prvním díle objevil.

Když se řekne komiksový film, asi se každému z vás vybaví nějaký ten Spiderman nebo Superman. Temný rytíř má jen status komiksového filmu. Samotné zpracování, podobně jako první díl, připomíná svou atmosférou a prostředím ryze akční žánr, a když zabrousíme více pod povrch, narazíme na již zmiňovanou psychologickou žílu. Ta se tentokráte schovala trochu do pozadí, což není úplně na škodu. Nicméně jsme měli možnost opět sledovat onu Batmanovu rozpolcenost. Ve spojitostech s těmito lehce psychologickými hrátkami pak na povrch vyvěrá ono neskutečné napětí. Hlavním strůjcem napětí je pak bezmoc diváka, který je bez jakýchkoliv obranných manévrů hozen mezi zuřivé lvy, u nichž si nemůžeme být jisti tím, co v příštím okamžiku udělají. V roli tohoto lva tu není nikdo jiný než Heath Ledger se svými prořízlými koutky. K tomu, co vám roztepe žilky u spánku určitě nesmíme opomenout dunivě tajemnou hudbu Hanse Zimmera. Jeho hudba nemá tolik výrazných motivů jako v prvním dílu, ale o to víc se vlévá do dění na plátně a s kvalitním ozvučením vás jistojistě v nejedné scéně zamrazí.

Asi nejdiskutovanější doménou tohoto snímku je bezpochyby Heath Ledger a jeho Joker. Netvrdím, že jeho předchůdce Jack Nicholson předvedl špatný výkon, ale lapidárně shrnuto: Na Ledgera nemá. Právě on předvedl, jak by měla póza takového padoucha vypadat. Myslím, že málokterému záporákovi se v divácích povedlo vyvolat psychopatické sklony v takovém měřítku jako Joker v podání Heatha Ledgera. V sále se dá perfektně zpozorovat, kdo těmto sklonům podlehne. Proto, kdyby vedle vás seděl někdo, kdo se začne smát pokaždé, když se Joker objeví na scéně a je doslova v sedmém nebi při Jokerových brutálních vtípcích, být vámi, dal bych si pozor, abyste při odchodu z kina neodcházeli s proříznutými koutky nebo s tužkou v oku ;-). Vysmátý antihrdina se svou ulízlou vizáží systematicky vyvražďuje své okolí a vždy je alespoň o krok před vámi, před Batmanem, prostě před každým. Co víc je pro padoucha důležité?

Batman v tomto díle nepůsobí jako jediný dobrák. Opomeneme-li jeho starého známého komisaře (ano, všimli jste si správně, byl povýšen) Gordona alias Garyho Oldmana, na scéně se objevuje další dobrák, kterému není lhostejná situace na poli světového míru. Jedná se o nového státního návladního Harveyho Denta v podání Aarona Eckharta. Mezi těmito dvěma oponenty stojí namístě Katie Holmes, Maggie Gyllenhaal. Ne nadarmo se říká, že za všemi problémy hledej ženu. Půvabná Maggie zamotá hlavu oběma hrdinům a vězte, že jednomu z nich trošku víc, než je zdrávo. Z pohledu hereckých výkonů můžete čekat klasicky dobrou úroveň Christiana Balea, nadprůměrně přesvědčivého Eckharta a z mého pohledu více uvěřitelnější roli právničky s tvářičkou Maggie Gyllenhaal.

Další velice úderná dvojice je na poli scénáristickém. Duo Nolan (Jonathan) & Nolan (Christopher) se bravurně vypořádalo s tímto nadměrně těžkým úkolem a musím říct, že bych to považoval za jeden z nejlepších scénářů, co jsem u komiksového filmu viděl. Jediná vada na kráse je ten široký záběr celého příběhu. Na tom trošku trpí celé dramaturgické uspořádání filmu. Konkrétně tím myslím mnoho dějových rovin odehrávajících se zároveň, což občas působí mírně chaoticky. Důležité je to slovo mírně, poněvadž nikdy se vyloženě nestalo, že bych se ztratil v ději. Dokáži si představit tento námět rozdělený na dva filmy s menší stopáží, ale znovu opakuji, že celý snímek podpírají důmyslné scénáristické kličky, všudypřítomné napětí a okouzlující akční scény. Ty se dočkaly od prvního dílu více přehlednosti a monstróznosti. Ač v celém díle není přehršel těchto akčních scén, našli bychom v nich možná ty nejpůsobivější záběry z celého filmu. Svůj podíl na tom nese vyváženost dlouhých leteckých záběrů s velice hravým střihem.

Když tedy vyložíme karty na stůl, není tam královská postupka, ale vcelku vysoký full house. Christopheru Nolanovi se podařilo mne opět přesvědčit, že existují pokračování, jež dokáží hravě natrhnout úsměv prvním dílům a nejenom těm. Našli bychom sekvence, kdy díky tomu zbytečnému protahování stihnete sežvýkat i nějaký ten popcorn, ale dá se to hravě zanedbat. Budete zírat na akci plnou skvělých efektů. Budete přivírat oči, když napětí přeteče přes pohár snesitelnosti. Budete se bavit u psychopatických vtípků maniaka Jokera. Budete trpět buď s Batmanem nebo Jokerem (podle vaší nátury). Budete se prostě královsky bavit, neb Christopher Nolan má těch žolíků v balíčku karet více než čtyři.

Martin Černý

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Temný rytíř

(The Dark Knight)

Režie: Christopher Nolan

Další články v kategorii