Živí mrtví - tělesné deformace a hnijící údy počtvrté

Čtvrtá série hitu americké televize AMC se pozvolna rozjela a po třiceti dnech bez nehody se opět shledáváme s Rickem a dalšími přeživšími, kteří se zatím za zdmi věznice usadili. Klid však netrvá dlouho. Naštěstí.

Třetí série Živých mrtvých se nesla ve znameníneustálého boje mezi Rickovou skupinou a Guvernérem, psychopatem, který však provozoval slušně ozbrojené město. Vítězství v tomto přetahování neuspokojilo ani jednu stranu (ani diváky), Guvernér nedobil strategickou věznici a malicherný spor dvou kohoutů na jednom smetišti neskončil ani smrtí některého z hlavních aktérů. Pomineme-li poměrně předvídatelné hašteření, jednalo se o vydařenou sérii, o poznání dynamičtější a záživnější než byla unylá druhá série. Ve třetí sérii nebyla nouze o vypjaté momenty a epizoda, v níž Rick přichází o rozum a telefonicky komunikuje s mrtvou Lori, patří k nejlepším z celého seriálu.

Čtvrtá řada začíná epizodou 30 Days Without An Accident, a jak název napovídá, jedná se o období relativního klidu, čili nudy. To naštěstí netrvá dlouho a situace se začne komplikovat. Jak známo, počty přeživších se musí za začátku nové série zredukovat, abychom se v postavách lépe orientovali. Faktem je, že začíná docházet k pročištění stavů, ale nyní nejsou hlavními likvidátory živých zombies ani jiní přeživší, nýbrž záhadná choroba, která se šíří prostory věznice.

Živí mrtví nabízí nekonečný prostor pro akci a nové a nové mikropříběhy. Postavy mohou přicházet a odcházet a s nimi můžeme sledovat další dobrodružství ve zpustošeném světě terorizovaném oživlými mrtvolami. Tento potenciál však tvůrci dosud plně nevyužili a zdá, že ani čtvrtá řada nebude výjimkou, ačkoliv se o modelu, který by nebyl determinován stále stejnými postavami, původně uvažovalo.

Oblíbené, respektive hlavní postavy, pravděpodobně tvůrci neopustí, Rick je nesmrtelný, což zřejmě přenesl i na svého otravného syna Carla. Z kraje nové série se v ohrožení ocitá Glenn i Hershel, více prostoru dostává Daryl a Michonne, kteří patří vytrvale mezi nejoblíbenější postavy. První díl čtvrté série se v americké televizi vysílal 13. října a odvysílány byly již tři epizody z celkových šestnácti. Počty i provedení zombies jsou zatím uspokojivé.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii