Prima COOL rozjela vysílání Walking Dead

Mezi seriálovou nabídkou tuzemských televizí nemá Prima COOL jednoznačně nemá konkurenci. Tato televize nabídla svým divákům kultovní Futuramu, sitcom Jak jsem poznal vaši matku, Teorii velkého třesku a zástupce dnešní tzv. quality TV jako je Dexter, Chuck nebo chystané Kravaťáci. Nyní Prima COOL nasadila hit americké kabelovky AMC The Walking Dead.

Americká série The Walking Dead / Živí mrtví vznikla coby komiksová adaptace. Seriál má za sebou v USA dvě odvysílané sezóny. První díl s názvem Days Gone Bye měl premiéru na americké kabelové AMC 31. října 2010, v první sezóně následovalo ještě pět dalších dílů. Druhá série už výrazně nabobtnala a čítala celkem 13 dílů. Premiéra třetí série je plánována na říjen letošního roku.

Především účast Franka Darabonta na vzniku tohoto seriálu vzbudila velká očekávání, která však zůstala nenaplněna a za dosavadní vrchol celé série se dají označit první dva díly úvodní sezóny.

Děj seriálu se odehrává krátce po konci světa, respektive po (zatím) blíže nespecifikované zombie apokalypse. Svět se změnil k nepoznání a je prakticky ovládán oživlými mrtvolami, respektive jejich množství zamezuje tomu, aby svět ovládal kdokoliv jiný. V tomto ohledu se nedá mluvit o žádné originalitě, jelikož jsou ihned ustálena žánrová klišé, která jsou absolutně platná i v případě tohoto seriálu. I hlavní hrdina policista Rick Grimes (Andrew Lincoln) je poměrně schematickou figurkou. Je to klasický správňák, který není ani přes častou interakci s nemrtvými nikdy pokousán, škrábnut nebo jinak vážněji zraněn. Jeho nevídané klady se tvůrci snaží poněkud neohrabaně vyvážit jakousi vnitřní rozháraností, která se zcela náhle vynoří až na konci druhé série, kdy působí naprosto neuvěřitelně.

Rick je v podstatě vůdce hrstky přeživších, kteří zažívají střety s oživlými mrtvolami (které nazývají „chodci“, z nějakého důvodu se o nich vůbec nehovoří jako o „zombies“) a také střety mezi sebou. Právě vzájemné konflikty živých lidí se stávají brzy tím hlavním, co seriál nabízí. Bohužel. Přitom tento seriál ukazuje jedny z nejlépe provedených masek zombies posledních let. Jejich výskyt je však především v druhé sérii skromný a z akcí nabitého hororu se stává rozvleklé a nudné rodinné drama příliš brzy.

Motivace většiny postav jsou tajemstvím, ale mohli bychom je většinou přímo označit jako hloupé. Postavy pronášejí podivné dialogy a značná část sestavy přeživších jsou nesympatické a prázdné figurky. Opět bohužel.

Dokud jsme sledovali izolovanou skupinu čelící nájezdům hord nemrtvých, měl seriál spád, ale vše končí ve chvíli, kdy Rick symbolicky ukládá svou policejní uniformu do šuplíku (a to se odehrává na začátku druhé série!!!). Pokud bychom sledovali analogii se zombie filmy, tak první série můžeme přirovnat k The Dawn Of The Dead Zacka Snydera, druhá série by měla blíže Exit Humanity a dle traileru se třetí série přiblíží stylu franšízy Resident Evil. Do třetice bohužel.

Tuto klesající kvalitu vnímají obzvlášť nelibě fanoušci a nebylo by poprvé, co by „vox populi“, dobrá – sledovanost, vyřadila ze seriálového nebe další hvězdu. Uvidíme, jak se třetí série uvede a kam se posune hranice televizního hnusu (opravdu, jestli něco, tak masky jsou přímo perfektní).

Seriál měl být původně složen z několika syžetových linií, tedy mohlo se velice elegantně předejít „ponorce“, kterou stálé postavy v tomto případě vyvolávají u diváků a dokonalé zombies tak mohly dostat více prostoru. Avšak nestalo se.

Nicméně vedle otřesné původní tvorby tuzemských televizí (Ordinace na cestě domů, Základka v ulici atp.) se však stále jednoznačně jedná o to nejlepší, co můžeme u nás vidět. Série se na Prima COOL rozjela 25. srpna letošního roku, kdy byly odvysílány první dva díly a každý další je nyní vysílán v pondělí po desáté večer. Prima COOL opět vyšla vstříc i brblajícím milovníkům původního znění a nabízí ke zhlédnutí vedle nadabované verze i tu původní.

 

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii