Rozjela se třetí série Živých mrtvých

Po téměř půlroční pauze se na americké televize vrátila hororová série The Walking Dead, jejíž zatím druhá série běží také na Prima COOL pod názvem Živí mrtví. Jak dopadl start třetí série?

Vychvalovaný seriál z produkce Franka Darabonta za dvě odvysílané série nabízel stále upadající zábavu a především s druhou sérií ztratil na dynamice a stal se pouze poněkud bizarnější soap-operou z post-apokalyptického světa sužovaného nemrtvými. Závěr druhé série byl sice dostatečně akční a bohatý na dramatické zvraty a také třetí série slibovala navázat na tento koncept a zůstat u svižné akce, avšak celkový dojem zůstal rozpačitý. Po prvním dílu třetí série je příliš brzy na nějaké soudy, ale základy jsou již položeny jasně.

Od doby, co jsme Ricka a jeho skupinku přeživších viděli naposled, uplynulo pár měsíců. Co se dělo během té doby zřejmě nebylo dost dramatické, tak nás tvůrci vrhají přímo do akce. Dobrácký Rick se změnil v odtažitého drsňáka, jeho žena v chodící mičudu a z nesympatického synka se stal nesympatický pubescent v klobouku, který si dělá laskominy na narušenou dívku (v tomto světě si nemůže nikdo moc vybírat). Zbytek skupiny se také „spároval“ (víceméně předvídatelně) a kdo zbyl na ocet, ten musí z kola ven.

Skupina se rozhodne přesunout se do vězeňského komplexu, kupředu je žene vidina bezpečí a plné vězeňské kantýny. Nejprve si však musí cestu doslova vysekat přes dvůr plný zombie vězňů i zombie dozorců, na řadu přijde pochopitelně i „úklid“ interiéru. Zde přichází opravdu povedená akce a seriálový gore opět rozpíná hranice snesitelnosti a i zarytý skeptik musí uznat, že se americká kabelovka změnila v dost liberální médium.

Poněkud morbidní ubytovna (někteří otrlejší se nezdráhají zabydlet v celách s neobvyklými červenými abstrakcemi s neidentifikovatelnými kousky na zdech) se pomalu začne měnit v past. Zvlášť zarážející je opět logika akce, kdy se na průzkum vydává výhradně skupina všech silnějších a ozbrojených jedinců, zatímco ženy a děti zůstávají napospas nevyzpytatelným a neznámým prostorům, ve kterých může za každým rohem stát hladový mrtvák (kouzelný český překlad!).

Abychom se na čas vyhnuli nudě a bylo více potenciálních obětí a mohly probíhat další vleklé vztahové peripetie, narazí Rickova skupinka na další přeživší, které tvoří vězni, což je potenciálně dost výživný dramatický materiál.

O poznání zajímavější je dějová linie Andrey, která se na konci druhé série nešťastně separovala od ostatních (kteří ji nijak nepostrádají) a život jí spasila brutální bojovnice á la „Xena“ s katanami, která se nezdráhá vyrvat mrtvákům čelisti, usekat ruce a jejich stále pochodující těla používat coby muly táhnoucí její zavazadla. Tato dámská dvojice zatím nedostala příliš prostor, ale stále zůstává lákavým příslibem do dalších dílů.

První díl třetí série nepřinesl nic zásadního, dá se bohužel předpokládat, že se po akčním začátku opět ustálí v rozbředlé melodrama s občasným vpádem geniálně provedených zombies. Avšak nemusí být všem dnům konec, dle traileru třetí série se dočkáme návratu dávno ztracených postav i epického boje o věznici. Zda se vrátí s třetí sérií drásavá akce a hordy nemrtvých naplno, posoudíme však až na jaře příštího roku, kdy se budeme moci ohlédnout za celou třetí sérií.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii