Živí mrtví - dlouho očekávaný střet vyústil a… pokračování v únoru

Epizoda se sešla s epizodou a čtvrtá řada Živých mrtvých se zlomila v polovině jak páteř dobře uleželé zombie. Vyvrcholení první poloviny čtvrté sezóny přineslo jednu z nejpůsobivějších epizod vůbec.

Věznice, strategické místo, které nabízí bezpečí i dostatečný prostor pro vybudování infrastruktury malého městečka, se stala ubytovnou pro přeživší už na začátku třetí série. Na jejím konci byl o věznici sveden boj, Rickově skupině se podařilo pozici udržet a Guvernérovo Woodbury padlo. První epizody čtvrté řady (více čtěte zde) ukazovaly nesnáze za zdmi věznice, kdy živé začala sužovat smrtelná chřipka. Daleko větší nebezpečí se ale přihnalo až s Guvernérovou pomstou.

Do jisté míry se podařilo seriál ozvláštnit dvěma epizodami, ve kterých nevystupoval nikdo z důvěrně známých "klaďasů", ale hlavním protagonistou se stal Guvernér a chvíli jsme sledovali výhradně jeho osud. Dokonce se dočasně podařilo rozptýlit dojem Guvernérova nekonečného padoušství, když se jako solitér potloukal post-apokalyptickým světem a zakotvil u rodiny, které (ne)váhal podat pomocnou ruku. Odměnou mu byla nová šance na důstojné přežívání ve zpustošeném světě, acoby důkaz této zcela zásadní změny získal také "zpět" dceru; to proto, aby mohla být osudovost jeho následných rozhodnutí ještě více fatální.

Guvernérovi se podaří vybudovat menší armádu, do svého arzenálu získá i tank a začíná destruktivní tah na věznici, přičemž už je asi jasné, že z tohoto boje nevyjde jako vítěz nikdo.

Epická bitva o věznici (v pořadí již třetí pokus o dobytí) si svým dopadem nezadá s bitvou o Helmův žleb (Hobit je už za dveřmi J). Agresivní guvernér, hrstka jeho popletených nohsledů, kteří pořádně nevědí, co se děje, tank a na druhé straně Rick a jeho skupina s omezenými zásobami munice a tuto vřavu brzy obklopí hordy nemrtvých, které se zakusují do čerstvě padlých, ale i do těch, kteří si v zápalu boje proti živým nekryjí dostatečně záda.

Počet obětí stoupá, a že je situace vážná, dokazuje i smrt (minimálně) jedné ze stálých postav. Následuje úprk a pád věznice a je zřejmé, že série bude pokračovat sledováním separovaných skupin (než se opět stmelí).

Epizoda Too Far Gone je pro čtvrtou sérii bezpochyby klíčová a patří k nejlepším epizodám Živých mrtvých, její fatálnost a bezvýchodná atmosféra připomíná první díly úvodní série a tento styl seriálu vyloženě sedí.

Ocitáme se vlastně opět na začátku, bezpečné zázemí (a s ním spojená nuda v podobě efektivní eliminace zombies) bylo zničeno a skupina přeživších bude muset hledat nové útočiště. Nyní nás však čeká pauza a o kousnutí se Živí mrtví přihlásí opět v únoru.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii