Živí mrtví se došourali ke konci čtvrté řady

Čtvrtá série zombie seriálu Živí mrtví je úspěšně za námi. V této řadě jsme se dočkali jednoho z nejlepších dílů vůbec, přišli jsme o některé stálice a vše ukončil tradiční cliffhanger. Pozor, následující text obsahuje spoilery!

Návrat po monumentální bitvě o věznici byl tvrdý. Rickovo mohutné společenství se ve vzniklém chaosu rozdrobilo na pět menších uskupení, přičemž o sobě tyto skupinky navzájem samozřejmě nevěděly a hrdinové se mohli neustále sžírat tím, že o své blízké přišli (jen Maggie a Glen nepřestali doufat). Rick s Carlem se spojili s Michonne, Maggie vyrazila se Sashou a Bobem, Beth se ocitla po boku Daryla, Glenna doprovázela Tara a přidal se k nim Abraham s Rositou, kteří doprovází vědce Eugena (který ví, jak "to" všechno zastavit) do Washingtonu a konečně ideální chůva Tyreese se ocitl s malými děvčátky a nakonec přibrali i "ztracenou dceru" Carol.

Náplní posledních epizod se samozřejmě stalo putování zmíněných skupinek a jejich vlastní malé osudy. Všichni ovšem začali dříve či později putovat do Terminu, posledního útočiště pro přeživší, jak místo propagovaly načmárané nápisy i hlášení z rádia. 

Cesta byla plná nástrah. Rick cestou zlikvidoval příslušníka nebezpečné skupiny vyvrhelů, přičemž se k těmto odpadlíkům později přidal Daryl a to samozřejmě proto, aby mohl v klíčovém okamžiku pomsty Ricka zachránit, Beth byla unesena neznámo kam, Maggie se shledala s Glennem, Carol musela Tyreesovi přiznat, že zabila jeho přítelkyni a zároveň se musela vyrovnat s tím, že děti do post-apokalyptického světa nepatří. 

Terminus, poslední útočiště pro přeživší ale nebyl tím, čím se zdál být a odhalení přišlo příliš pozdě, když už nebylo cesty zpět. Téměř kompletní Rickova sestava se setkává až v železném vagonu, kde jsou staří známí uvězněni a připraveni na porážku (ano, Terminus se zdá být lehce kanibalistický).

Finále čtvrté řady nebylo tolik explozivní a brutální jako epizoda Too Far Gone, na bitvu si budeme muset počkat a poctivý cliffhanger nakonec dává tušit, že je Rick odhodlaný Terminus přinejmenším vyhladit. 

Co se týče vizuálního provedení nemrtvých, nemají Živí mrtví v současné televizní tvorbě konkurenci. Precizně a detailně provedené hnusárny nejtěžšího kalibru jsou neoddiskutovatelnou doménou Živých mrtvých od začátku. Ve finální epizodě je také jedna z nejsurovějších scén celého seriálu, když banda vyvrhelů najde konečně Ricka, následuje napjatá a brutální sekvence, definující universum a vztahy v Živých mrtvých v jejich komplexní a nevyhnutelné nemilosrdnosti.

Příjemnou změnou byla modifikace lineárního vyprávění v druhé polovině čtvrté řady, kdy se děj přesouval od jedné skupiny k další a mohli jsme se dozvědět více o sólistech jako Daryl nebo Michonne a sledovat vztahy v rámci nových mikro-skupinek. Poslední epizoda si také pohrála s časovým uspořádáním událostí a nabídla oblíbené flashbacky (tentokrát lehce samoúčelné), ukazující šťastné chvíle farmařícího Ricka a Hershela, ale také je záhy rázně ukázáno, že šťastným dnům je nadobro konec.

A co nás čeká v páté řadě? Nejdřív se musí skupina dostat z Terminu, zde je velká pravděpodobnost, že budou nějaké oběti na životech a posléze bude zřejmě následovat putování s Eugenem do Washingtonu. Nezbývá, než dychtivě vyhlížet první díl páté řady, mrtváci by se měli na obrazovky vrátit tradičně na podzim.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii